Блог

Как да изберете челник 18.05.2020 21:23:21

Как да изберете челник

Един челник е жизненоважна част от екипировката на повечето от аутдор приключенците. Нека се опитаме да ви помогнем да изберете най-добрият.


Как да определите, кой е правилният челник за вашите нужди? След като тествахме 28 топ челни лампи в OutdoorGearLab, ние разработихме една система за класиране на способностите на различните продукти и кои от тях работят най-добре в различни ситуации. Който иска да направи детайлно сравнение на различните челници може да отиде на подробното ревюто The Hunt for the Best Headlamp. Целта на този материал е да се опитаме да систематизираме нещата и да ви помогнем в избора на най-подходящият за вас челник на база на нашите тестове и опит.


Защо трябва да си купим челник?

Основните предимства на един челник пред джобните фенерчета, големите фенери или използването на специалните приспособления за осветление на някои съвременни телефони са:

• Свобода на ръцете — възможността да използвате и двете си ръце е огромно предимство пред фенерчетата, а за някои активности като катеренето, свободата на ръцете е задължителна. Дори около палатковия лагер, където един голям фенер може да осигури достатъчно светлина, за да да ви бъдат свободни ръцете, възможността лесно да си осигурите допълнителна светлина, ако се наложи само с едно натискане на бутона на челника е предимство.

• Концентрирано осветяване на далечно разстояние — Повечето от челниците над 60-70 лв. предлагат режим за далечно осветяване. Това е способността им да осигурят концентриран сноп светлина на далечно разстояние. Това може да бъде много ценно, ако искате да откриете нещо в тъмнината, като лошата маркировка на пътеката водеща до вашият лагер или кола.

• Компактност и лекота — един челник ще заеме много малко място във вашата раница и в повечето случаи тежи по-малко от 100 грама.

• Здравина — повечето от висококачествените челници са направени да бъдат здрави и предлагат водонепропоскливост, за да могат да бъдат използвани в продължителни дъждовни бури (IPX-4), а някои са водозащитени до един метър дълбочина (IPX-7). Всичко това ги прави атрактивни за тези които смятат да ходят далеч от цивилизацията, където времето е непредвидимо.


Един челник може да бъде вашият най-голям помощник, когато нещата тръгнат на зле

За да изберете правилният челник за вашите нужди ви препоръчваме първо да помислите дали е възможно нещата да отидат на зле. Ако се нуждаете само от осветление, за да обикаляте из лагера и да си светите в палатката, всеки челник би трябвало да ви свърши работа. Добър избор за подобни цели е евтиният Petzl Tikkina, който е победител в категорията Най-добра покупка. Ако обаче похарчите малко повече пари, ще можете да се сдобиете с челник, които ще ви служи дълги години и който ще ви предложи един драматичен ъпгрейд с по-голяма мощност на светлинния сноп, по-голяма здравина и качество. Според нас е стойностно да се гледа на челника като средство, което може да ви помогне при не толкова идеални условия и затова е по-добре да се инвестира в продукт, който може да ви послужи, когато нещата не се развият така както сте ги планирали.

Възможността да имате свободни ръце, докато насочвате светлината с глава е едно огромно предимство, когато нещата отидат на зле. Обмислете възможността да ви хване тъмнината, докато сте все още в пущинака, с наранен член в групата или унищожена екипировка, и как подходящото осветление може да ви помогне в такива ситуации. Ако гледаме сравнението на различните челници с оптимизъм в главата, е по-добре да оформим решението за покупка след обмисляне на различните ситуации с които можете да се сблъскате: лошо време, ниски температури, търсене на пътеки, наранявания, счупена екипировка или превозно средство и нуждата от светлина за по-дълго време, отколкото сте очаквали.


Типове челници

За да стесните избора си е добре да решите с какъв набор от възможности трябва да разполага вашият челник.

• Разсейване— почти всеки челник предлага режим за широко разсейване на светлината, като някои от тях имат по няколко режима на разсейване. Този вид осветяване е идеален за близко осветяване, като подготовката на храна в лагера, ровене в палатката или четене на книга. При използването на подобен режим, вие можете да избегнете ослепяването на другите хора около вас всеки път когато завъртите главата си към тях. При този режим също така вие можете да удължите живота на батерията, така че е добре да използвате режима на разсейване всеки път когато можете.

• Далечно осветяване — разсеяната светлина е идеална около лагера, но ако ви се наложи да видите нещо на по-голямо разстояние вие ще се нуждаете от фокусиран светлинен лъч. Повечето от челниците, които струват над 60-70 лв. предлагат и двата режима на осветяване – разсейване и осветяване на далечно разстояние. Най-добрите челници предлагат осветяване на разстояние колкото едно футболно игрище (100 м), а някои дори и над 150 метра. Тези мощни челници са идеални за ситуации, в които ще ви се наложи да търсите маркировките по пътеката в нощта.безпроблемно.


• Червена светлина — Повечето челници предлагат един червен LED режим. Има няколко причини, челниците да имат такъв режим. Първата е живота на батерията: червената LED светлина е по-икономична и може драматично да увеличи живота на батерията. Тя също може да бъде полезна при търсене на пострадал и спасителни операции, защото премигващата червена светлина може да бъде видяна на голямо разстояние и ще може да работи възможно най-продължително. Много хора използват червения LED, за да запазят нощното си зрение. Това има предимство, ако гледате звездите например и сте стояли дълго на тъмно, за да си приспособите зрението, но от време на време ви се налага да осветите нещо. Ловците също разчитат на червената светлина (както на зелена, синя или жълта в зависимост от условията), за да приспособят нощното си зрение и за да не изплашат животните. Опитните ловци могат да определят вида на животното на базата на неговата сянка и формата на техните очи след отражението в червената светлина.

• Водозащитеност — Най-евтините челници не са водозащитени, но повечето над 50 лв. имат един IPX 4 рейтинг, което означава, че те осигуряват достатъчна водна защита, за да продължат да работят в една дъждовна буря. При тестването всички челници с рейтинг IPX 4 издържаха на пръскане с вода от всички страни в продължение на 30 минути. Нито един не се провали. Една шепа от най-добрите челници предлагат IPX 7 рейтинг, което означава че те издържат на налягане и не пропускат вода на 1 метър дълбочина. Теста за IPX 7 изисква 30-минутен престой на един метър дълбочина. Един челник, Petzl e+LITE, има рейтинг IP 67. Числото "7" от "67" означава, че той може да издържи на един метър дълбочина каквото е изискването за IPX 7. Числото "6" означава, че челника не е само водозащитен, но и издържа на прах. Без да искаме сложихме един Petzl e+LITE в перална машина (което се оказа един добър тест) и след като го извадихме работеше безпроблемно.


• Тип на батериите — Повечето от челниците, които бяха тествани работят с AAA или AA алкални батерии. Но една шепа челници, като Black Diamond Sprinter, Black Diamond ReVolt, Petzl NAO и Petzl Tikka REACTIK предлагат възможност за използване на презареждащи се батерии от типа Lithium Ion или NIMH. Няколко специализирани челници, като Petzl e+LITE и Zebralight H602, използват по-редки батерии, поради по-малкият размер на самите челници или за да увеличат производителността. Онези челници които работят с AAA или AA батерии ще работят и със зареждащи се батерии закупени от нормален магазин, но можете да очаквайте, че яркостта и времето на издържливост на батериите ще е по-малко. Победителят в категорията Избор на редакторите Black Diamond ReVolt може да работи със своите презареждащи се батерии два пъти по-дълго от стандартните алкални AAA-та.

Коментари

QPbmCRVM QPbmCRVM
QPbmCRVM QPbmCRVM 16.10.2022 1

Остави коментар

Челници

Челници

Как да изберете челник

Как да изберете челник

Един челник е жизненоважна част от екипировката на повечето от аутдор приключенците. Нека се опитаме да ви помогнем да изберете най-добрият.Как да определ Един челник е жизненоважна част от екипировката на повечето от аутдор приключенците. Нека се опитаме да ви помогнем да изберете най-добрият.Как да определ 2020-05-18T21:29:20+03:00 Как да изберете челник

<p>Един челник е жизненоважна част от екипировката на повечето от аутдор приключенците. Нека се опитаме да ви помогнем да изберете най-добрият.</p> <p><br />Как да определите, кой е правилният челник за вашите нужди? След като тествахме 28 топ челни лампи в OutdoorGearLab, ние разработихме една система за класиране на способностите на различните продукти и кои от тях работят най-добре в различни ситуации. Който иска да направи детайлно сравнение на различните челници може да отиде на подробното ревюто&nbsp;The Hunt for the Best Headlamp. Целта на този материал е да се опитаме да систематизираме нещата и да ви помогнем в избора на най-подходящият за вас челник на база на нашите тестове и опит.</p> <p><br /><strong>Защо трябва да си купим челник?</strong></p> <p>Основните предимства на един челник пред джобните фенерчета, големите фенери или използването на специалните приспособления за осветление на някои съвременни телефони са:</p> <p>&bull; Свобода на ръцете &mdash; възможността да използвате и двете си ръце е огромно предимство пред фенерчетата, а за някои активности като катеренето, свободата на ръцете е задължителна. Дори около палатковия лагер, където един голям фенер може да осигури достатъчно светлина, за да да ви бъдат свободни ръцете, възможността лесно да си осигурите допълнителна светлина, ако се наложи само с едно натискане на бутона на челника е предимство.</p> <p>&bull; Концентрирано осветяване на далечно разстояние &mdash; Повечето от челниците над 60-70 лв. предлагат режим за далечно осветяване. Това е способността им да осигурят концентриран сноп светлина на далечно разстояние. Това може да бъде много ценно, ако искате да откриете нещо в тъмнината, като лошата маркировка на пътеката водеща до вашият лагер или кола.</p> <p>&bull; Компактност и лекота &mdash; един челник ще заеме много малко място във вашата раница и в повечето случаи тежи по-малко от 100 грама.</p> <p>&bull; Здравина &mdash; повечето от висококачествените челници са направени да бъдат здрави и предлагат водонепропоскливост, за да могат да бъдат използвани в продължителни дъждовни бури (IPX-4), а някои са водозащитени до един метър дълбочина (IPX-7). Всичко това ги прави атрактивни за тези които смятат да ходят далеч от цивилизацията, където времето е непредвидимо.</p> <p><br /><strong>Един челник може да бъде вашият най-голям помощник, когато нещата тръгнат на зле</strong></p> <p>За да изберете правилният челник за вашите нужди ви препоръчваме първо да помислите дали е възможно нещата да отидат на зле. Ако се нуждаете само от осветление, за да обикаляте из лагера и да си светите в палатката, всеки челник би трябвало да ви свърши работа. Добър избор за подобни цели е евтиният&nbsp;Petzl Tikkina, който е победител в категорията Най-добра покупка. Ако обаче похарчите малко повече пари, ще можете да се сдобиете с челник, които ще ви служи дълги години и който ще ви предложи един драматичен ъпгрейд с по-голяма мощност на светлинния сноп, по-голяма здравина и качество. Според нас е стойностно да се гледа на челника като средство, което може да ви помогне при не толкова идеални условия и затова е по-добре да се инвестира в продукт, който може да ви послужи, когато нещата не се развият така както сте ги планирали.</p> <p>Възможността да имате свободни ръце, докато насочвате светлината с глава е едно огромно предимство, когато нещата отидат на зле. Обмислете възможността да ви хване тъмнината, докато сте все още в пущинака, с наранен член в групата или унищожена екипировка, и как подходящото осветление може да ви помогне в такива ситуации. Ако гледаме сравнението на различните челници с оптимизъм в главата, е по-добре да оформим решението за покупка след обмисляне на различните ситуации с които можете да се сблъскате: лошо време, ниски температури, търсене на пътеки, наранявания, счупена екипировка или превозно средство и нуждата от светлина за по-дълго време, отколкото сте очаквали.</p> <p><br /><strong>Типове челници</strong></p> <p>За да стесните избора си е добре да решите с какъв набор от възможности трябва да разполага вашият челник.</p> <p>&bull; Разсейване&mdash; почти всеки челник предлага режим за широко разсейване на светлината, като някои от тях имат по няколко режима на разсейване. Този вид осветяване е идеален за близко осветяване, като подготовката на храна в лагера, ровене в палатката или четене на книга. При използването на подобен режим, вие можете да избегнете ослепяването на другите хора около вас всеки път когато завъртите главата си към тях. При този режим също така вие можете да удължите живота на батерията, така че е добре да използвате режима на разсейване всеки път когато можете.</p> <p>&bull; Далечно осветяване &mdash; разсеяната светлина е идеална около лагера, но ако ви се наложи да видите нещо на по-голямо разстояние вие ще се нуждаете от фокусиран светлинен лъч. Повечето от челниците, които струват над 60-70 лв. предлагат и двата режима на осветяване &ndash; разсейване и осветяване на далечно разстояние. Най-добрите челници предлагат осветяване на разстояние колкото едно футболно игрище (100 м), а някои дори и над 150 метра. Тези мощни челници са идеални за ситуации, в които ще ви се наложи да търсите маркировките по пътеката в нощта.безпроблемно.</p> <p><br />&bull; Червена светлина &mdash; Повечето челници предлагат един червен LED режим. Има няколко причини, челниците да имат такъв режим. Първата е живота на батерията: червената LED светлина е по-икономична и може драматично да увеличи живота на батерията. Тя също може да бъде полезна при търсене на пострадал и спасителни операции, защото премигващата червена светлина може да бъде видяна на голямо разстояние и ще може да работи възможно най-продължително. Много хора използват червения LED, за да запазят нощното си зрение. Това има предимство, ако гледате звездите например и сте стояли дълго на тъмно, за да си приспособите зрението, но от време на време ви се налага да осветите нещо. Ловците също разчитат на червената светлина (както на зелена, синя или жълта в зависимост от условията), за да приспособят нощното си зрение и за да не изплашат животните. Опитните ловци могат да определят вида на животното на базата на неговата сянка и формата на техните очи след отражението в червената светлина.</p> <p>&bull; Водозащитеност &mdash; Най-евтините челници не са водозащитени, но повечето над 50 лв. имат един IPX 4 рейтинг, което означава, че те осигуряват достатъчна водна защита, за да продължат да работят в една дъждовна буря. При тестването всички челници с рейтинг IPX 4 издържаха на пръскане с вода от всички страни в продължение на 30 минути. Нито един не се провали. Една шепа от най-добрите челници предлагат IPX 7 рейтинг, което означава че те издържат на налягане и не пропускат вода на 1 метър дълбочина. Теста за IPX 7 изисква 30-минутен престой на един метър дълбочина. Един челник,&nbsp;Petzl e+LITE, има рейтинг IP 67. Числото "7" от "67" означава, че той може да издържи на един метър дълбочина каквото е изискването за IPX 7. Числото "6" означава, че челника не е само водозащитен, но и издържа на прах. Без да искаме сложихме един&nbsp;Petzl e+LITE&nbsp;в перална машина (което се оказа един добър тест) и след като го извадихме работеше безпроблемно.</p> <p><br />&bull; Тип на батериите &mdash; Повечето от челниците, които бяха тествани работят с AAA или AA алкални батерии. Но една шепа челници, като&nbsp;Black Diamond Sprinter,&nbsp;Black Diamond ReVolt,&nbsp;Petzl NAO&nbsp;и&nbsp;Petzl Tikka REACTIK&nbsp;предлагат възможност за използване на презареждащи се батерии от типа Lithium Ion или NIMH. Няколко специализирани челници, като&nbsp;Petzl e+LITE&nbsp;и Zebralight H602, използват по-редки батерии, поради по-малкият размер на самите челници или за да увеличат производителността. Онези челници които работят с AAA или AA батерии ще работят и със зареждащи се батерии закупени от нормален магазин, но можете да очаквайте, че яркостта и времето на издържливост на батериите ще е по-малко. Победителят в категорията Избор на редакторите&nbsp;Black Diamond ReVolt&nbsp;може да работи със своите презареждащи се батерии два пъти по-дълго от стандартните алкални AAA-та.</p>

QPbmCRVM QPbmCRVM QPbmCRVM QPbmCRVM

2022-10-16T20:21:19+03:00
1
Сравнение на продукти